Project Description

ØFK Skole.

Kalnes, Norway

A new model school designed to address the specific education requirements of special needs students using principles of transparency and ease of orientation within the Norwegian countryside.

The project was developed as a pilot project for the Østfold County Council as a new model school for Østfold fylkeskommunale skole; a school which aims to give pupils with special needs the same opportunities of reaching their educational goals as pupils that are following the normative / standard educational program.

The school is designed on principles of transparency, ease of orientation and privacy to create a safe and familiar learning environment. Multiple entrances with direct access to individual learning spaces and semi-covered outdoor spaces that serve as extensions of the learning facilities are among the employed strategies.

Organised according to its program, the school constitutes three volumes containing 1) the administration, 2) class rooms and individual/learning spaces and 3) workshops and common rooms.

Planned for sites in the Norwegian country side, the project uses the organisational strategy to break down the building’s scale and influence its formal expression; three human scaled volumes clad in naturally weathering wood with diagonally pitched green roofs as an interpretation of the traditional Norwegian archetype.

Type

Year

Status

Visuals

Team

Commission

2016

Completed

Play-time

Arkama as

ØFK Skole.

Kalnes, Norway

A new model school designed to address the specific education requirements of special needs students using principles of transparency and ease of orientation within the Norwegian countryside.

The project was developed as a pilot project for the Østfold County Council as a new model school for Østfold fylkeskommunale skole; a school which aims to give pupils with special needs the same opportunities of reaching their educational goals as pupils that are following the normative / standard educational program.

The school is designed on principles of transparency, ease of orientation and privacy to create a safe and familiar learning environment. Multiple entrances with direct access to individual learning spaces and semi-covered outdoor spaces that serve as extensions of the learning facilities are among the employed strategies.

Organised according to its program, the school constitutes three volumes containing 1) the administration, 2) class rooms and individual/learning spaces and 3) workshops and common rooms.

Planned for sites in the Norwegian country side, the project uses the organisational strategy to break down the building’s scale and influence its formal expression; three human scaled volumes clad in naturally weathering wood with diagonally pitched green roofs as an interpretation of the traditional Norwegian archetype.

Type

Commission

Year

2016

Status

Completed

Visuals

Play-time

Team

Arkama as

Related Projects